Management only

Aanschaffen van een nieuwe auto? Waar dien je rekening mee te houden

Geplaatst op

Ben je uitgekeken op je oude auto en zou je graag een nieuw model willen aanschaffen? Dan is dat uiteraard een goede investering. Tegenwoordig kun je je haast geen leven zonder auto meer voorstellen, dit is dan ook de reden dat het aanbod voor een nieuwe auto enorm is! Doordat er veel verschillende auto’s zijn is het belangrijk om na te gaan wat voor jou belangrijk is aan een auto en waar jouw eisen liggen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de grootte, ruimte, comfort en hoe zuinig de auto rijdt. En natuurlijk welk model, merk of kleur je auto moet hebben. Ook is het budget niet heel onbelangrijk en biedt het internet talloze opties aan tweedehands auto’s aan, hier vind je dan ook vaak nieuwere modellen die goedkoper zijn doordat ze al gebruikt zijn en niet meer bij een officiële dealer vandaan komen. In deze blog nemen we dan ook graag met je door welke voor- en nadelen erbij komen kijken als je een nieuwe of een tweedehands auto wilt aanschaffen.

Splinternieuwe auto kopen

Voordelen:

 • Garantie: als je een nieuwe auto koopt bij de dealer wordt er meestal een fabrieksgarantie bij geleverd. Hierbij krijg je garantie op je auto, maar ook op het stuursysteem en het bedieningspaneel op het moment dat hier iets van defect raakt of problemen geeft.
 • Technologie vooruitgang: nieuwe auto’s lopen een stuk meer vooruit op de wat oudere auto’s wat technologie betreft. Mooie voorbeelden van nieuwe technologie zijn bijvoorbeeld geavanceerde veiligheidsvoorzieningen, infotainmentsystemen en brandstof efficiënte motoren.
 • Aanpasbaarheid: je kunt een nieuwe auto aanpassen aan je eigen voorkeuren, zoals kleurinstellingen, bekledingen en extra functies.

Nadelen:

 • Hogere kosten: uiteraard is een nieuwe auto een stuk duurder dan een tweedehandsauto. En zodra de auto de dealer verlaat ben je al een stuk waarde aan de auto kwijt.
 • Verzekering en belasting: de verzekering en belasting voor nieuwe auto’s kunnen hoger zijn vanwege de hogere waarde van de auto en de vervangingskosten die hoger liggen.

Tweedehands auto kopen

Voordelen:

 • Kostenbesparing: het grootste voordeel van het kopen van een tweedehandsauto is het kostenplaatje. Een tweedehands auto is goedkoper in aanschaf omdat een gebruikte auto veel minder waarde heeft ten opzichte van een nieuwe auto. 
 • Lagere verzekering: Ook is de verzekering vaak goedkoper omdat het model oudere onderdelen nodig heeft bij vervanging.
 • Meer keuzemogelijkheden: door te kiezen voor een tweedehandsauto heb je een breder scala aan merken, modellen en opties om uit te kiezen, aangezien je niet gebonden bent aan het nieuwste modeljaar.

Nadelen

 • Onderhoudsgeschiedenis: Bij een tweedehands auto is het vaak lastig om de volledige onderhoudsgeschiedenis te achterhalen. Het is mogelijk dat de auto in het verleden slecht onderhouden is, waardoor de auto verborgen gebreken kan tonen op een later moment. Ook kun je vaak niet volledig vertrouwen op de informatie die de verkoper je geeft over de auto. De auto kan namelijk meerdere eigenaren hebben gehad waardoor de verkoper op dat moment ook niet alles weet.
 • Technologie: de technologie loopt wellicht wat achter dan bij nieuwere auto’s. Hierbij moet je overwegen of je dit graag wilt of dat het prima is als het iets achterloopt. Vaak zijn oudere modellen ook wel inmiddels voorzien van prima technologie om je uit de voeten te helpen.
 • Beperkte garantie: tweedehands auto’s hebben meestal geen fabrieksgarantie meer. Hoewel je mogelijk een garantie van de dealer kunt krijgen, is deze doorgaans beperkter.

Vergeet de verzekering niet!

Als je een nieuwe auto aanschaft is het natuurlijk wel zo belangrijk om een verzekering af te sluiten. Ongeacht of je een splinternieuwe auto hebt gekocht of een tweedehands auto hebt aangeschaft is het belangrijk om je auto te verzekeren. Een basisverzekering, oftewel WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid verzekering) is verplicht en zul je in elk geval moeten aanschaffen. Maar het is ook zeker handig om een aanvullende verzekering aan te schaffen als je een wat nieuwere auto hebt. Je bent met de basisverzekering namelijk niet verzekerd voor je eigen auto. Hierbij is alleen degene waarbij je schade hebt veroorzaakt gedekt. Bekijk dus zeker de opties hoe je jouw eigen auto het beste kunt verzekeren tegen schade. Autoverzekering direct afsluiten? Bekijk en vergelijk de opties op het internet en sluit direct de autoverzekering af die het beste bij jouw situatie past!

Gerelateerde berichten

Techpijler – het online platform dat technici verbindt en kennis verrijkt

In de snel evoluerende wereld van de technische industrie is het cruciaal voor professionals om verbonden te blijven, kennis te delen en vaardigheden...

Lees meer

Bitcoin: wat is dat en wat heb je eraan?

Ben jij ook nieuwsgierig naar de wereld van cryptocurrency? Bitcoin, de pionier onder de digitale valuta’s, neemt je mee op een reis door de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden