Management only

Een holding oprichten: wat is het en wat zijn de voordelen?

Geplaatst op

Een holding oprichten biedt veel voordelen, waaronder voordelen voor de belasting. In dit blog lees je alles wat je moet weten over de holdingmaatschappij en hoe je zo’n holding opricht.

Wat is een holdingmaatschappij?

Een holding is een vennootschap die een meerderheidsbelang heeft in een of meer vennootschappen, dochterondernemingen genoemd. Een holding kan een paraplu vennootschap of een moedermaatschappij worden genoemd. De holding doet niets anders dan de bedrijven onder haar paraplu beheren.

Overwegingen met betrekking tot de oprichting van de holding

Een holding is in principe een onderneming die georganiseerd is met de bedoeling om aandelen in andere ondernemingen te verwerven. De holding mag geen eigen producten of diensten ontwikkelen of op de markt brengen. Een werkmaatschappij die andere bedrijven koopt is echter ook een vorm van holding, maar wordt vaak aangeduid als een moedermaatschappij.

Hoe start ik een holding?

Voordat je een holding opricht, moet je beslissen wat voor soort vennootschapsrechtelijke structuur je wilt. De meest voorkomende is de besloten vennootschap (bv). Het starten van een holding als een besloten vennootschap is vrij eenvoudig, maar je kunt ook hulp inschakelen van een advocaat of een begeleider zoals Oprichtenbv.nl. Zij kunnen je bijvoorbeeld ondersteunen met het maken van een conceptakte van oprichting.

Bij het opzetten van de holding, moet je een raad van bestuur vinden om de holding te beheren en toezicht te houden op de dochterondernemingen. Deze mensen moeten vertrouwd zijn met het concept van de holding.

Bedenk wat je allemaal nodig hebt

Omdat de waarde van een holding ligt in het beschermen van activa en het beïnvloeden van andere bedrijven, zijn er alleen specifieke gevallen waarin het de moeite waard is om een holding op te richten. Als je dat wilt doen, begin dan met het evalueren van je huidige bedrijfsbehoeften.

Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt over de bescherming van activa, kan een holding van waarde zijn. Vaak worden holdings echter opgericht met het oog op mogelijke belastingvoordelen. Je kunt een werkmaatschappij en een holding oprichten, die beide verschillende rechtspersonen zijn, en de holding afschermen van de schulden van de werkmaatschappij.

Gerelateerde berichten

Techpijler – het online platform dat technici verbindt en kennis verrijkt

In de snel evoluerende wereld van de technische industrie is het cruciaal voor professionals om verbonden te blijven, kennis te delen en vaardigheden...

Lees meer

Bitcoin: wat is dat en wat heb je eraan?

Ben jij ook nieuwsgierig naar de wereld van cryptocurrency? Bitcoin, de pionier onder de digitale valuta’s, neemt je mee op een reis door de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden