Management only

Hoe verloopt een echtscheiding?

Geplaatst op

Het proces van het aanvragen van een echtscheiding begint bij het indienen van een verzoek bij de rechtbank. Dit gebeurt met een verzoekschrift, waarmee de procedure van een echtscheiding in gang is te zetten. Het is nodig om hiervoor een advocaat in te schakelen, die namens de aanvrager het verzoek bij de rechtbank neerlegt. Bij het gezamenlijk aanvragen van een scheiding is er maar één advocaat nodig. Bij onenigheid over de echtscheiding schakelen de partners elk een advocaat in. Ben je van plan om te scheiden, dan is het mogelijk om advies te vragen bij een advocaat.

 

Belangrijke onderwerpen bij echtscheiding

 

Het is uiteraard belangrijk om de echtscheiding zo goed mogelijk af te wikkelen, waarbij alle onderwerpen aan bod komen. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over wie er blijft wonen in het huis? Ook het verdelen van spaargeld en ander vermogen is een punt van aandacht bij een voorgenomen echtscheiding. Dit geldt eveneens voor de situatie waarin een van de partners een eigen bedrijf heeft of dat beide partners samen een onderneming hebben. 

 

Zo zijn er meer aspecten waar je misschien niet direct aan denkt, maar die toch van wezenlijk belang zijn. Bijvoorbeeld het toekomstige pensioen, want een scheiding heeft daar mogelijk invloed op. Een echtscheiding heeft bovendien fiscaal gezien gevolgen, zodat je ook daarmee rekening moet houden. Daarom is het verstandig om bij het voornemen om te scheiden van je partner een van de echtscheidingsadvocaten in te schakelen. 

 

Informatie en advies

 

Ben je van plan om te gaan scheiden, dan is het niet alleen belangrijk om te weten hoe een echtscheiding verloopt. Er gaat voor het indienen van een verzoekschrift bij de rechtbank namelijk een proces aan vooraf. Het voordeel van het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat is dat je uitgebreide informatie krijgt en daarbij professioneel advies ontvangt. Het is daarbij goed om te weten dat een echtscheidingsadvocaat naast alle juridische, praktische en fiscale gevolgen ook rekening houdt met emoties.

 

Kinderen en ouderschapsplan

 

Heb je samen met je partner kinderen, dan geldt dat er aanvullende voorwaarden zijn voor het indienen van een verzoekschrift voor een echtscheiding. Er dient dan namelijk een ouderschapsplan te komen. Een ouderschapsplan is verplicht als je gaat scheiden en er sprake is van kinderen tot 18 jaar. In het ouderschapsplan komen verschillende onderwerpen aan de orde, zoals afspraken die betrekking hebben op de opvoeding en op de verzorging. 

 

Je dient daarbij de betrokkenheid van kinderen aan te geven, maar ook de verdeling van de verzorging. Co-ouderschap is een voorbeeld van de verdeling van de zorg en omgang, en krijgt vorm in een zorgregeling of omgangsregeling. Ook dient er in het ouderschapsplan aandacht te zijn voor de mate van overleg over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn. Denk daarbij aan de keuze voor een school. Verder bevat het ouderschapsplan informatie over de verzorgingskosten en opvoedingskosten met eventuele kinderalimentatie.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden