Management only

Je merk registreren, waarom en hoe?

Geplaatst op

In deze blog willen we je uitleggen hoe je een merk registreren kunt regelen en wat je daar aan hebt. We geven je veel tips zodat je daar je voordeel mee kunt doen. Kijk snel verder om te ontdekken en wat het allemaal is.

Merk registreren

Een merk of merknaam registreren is erg eenvoudig. Je kunt het doen voor Nederland, maar ook voor Europa, de Verenigde Staten en een aantal andere landen in de wereld. Op deze manier kun je profiteren van je eigen merk. Zo kan een concurrent er niet mee aan de haal gaan. Dat is fijn, want men geeft altijd veel geld uit aan productontwikkeling, dit bedrag heeft jouw bedrijf moeten betalen, dan is het niet prettig als een concurrent jouw idee kan stijlen. Door merken vast te leggen kun jezelf profiteren van de producten.

Verschil met een patent

Een merknaam registratie verschilt van een patent. Beiden zijn registraties als het gaat om het intellectueel eigendom. Een patent gaat 20 jaar mee, terwijl een merknaam registratie 10 jaar meegaat. Bij een patent registreer je een technische uitvindingen, concurrenten mogen dan niet zomaar iets namaken want jij hebt uitgevonden. Daar moeten ze dan voor betalen. Denk bijvoorbeeld aan een lens voor in een smartphone. Wanneer Apple een lens uitvindt, zou Samsung er gebruik van mogen maken wanneer ze betalen voor het patent, maar dan moet Apple wel toestemming geven.

Conclusie

Wanneer je producten op de markt brengt, dan heb je zelf ontwikkelingskosten betaald vaak. Zeker als het een product is wat jij zelf ontwikkeld hebt. Het is dan de bedoeling dat concurrenten niet met het merk aan de haal gaan. Daarvoor is de merknaam registratie bedacht. Wanneer je een technisch ontwerp heb gemaakt, kun je patent hier op aanvragen, dan moet het wel trouwens uniek zijn en niet te veel lijken op wat al bestaat. Dan mogen concurrenten niet zomaar gebruik maken van jouw technische kennis. Ze moeten daar dan voor betalen, wanneer jij akkoord gaat dat zij het kunnen gebruiken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden