Management only

Waarom aluminium zo’n handig materiaal is?

Geplaatst op

Toen in het jaar 1886 de grootschalige productie van aluminium mogelijk werd, omdat er een proces uitgevonden werd dat de productie van het metaal vele malen goedkoper maakte, werd het door de industrie op allerlei manieren omarmd. Voor die tijd was aluminium een zeer kostbaar materiaal om te maken, zozeer zelfs dat het gebruikt werd in ornamenten. Zo is het materiaal gebruikt op het Washington Monument, dit heeft een gigantische, massieve kap van aluminium. We nemen even wat zaken over aluminium met je door. 

Licht en sterk

Het is duidelijk dat aluminium zeer sterk is en daarbij ook nog eens bijzonder licht. Dit is een schitterende combinatie als het gaat over gebruik in de bouw. Op deze manier is het mogelijk om op grote hoogte te werken zonder dat de steiger die je bouwt heel zwaar wordt. Ook in allerlei processen in de industrie wordt aluminum als materiaal ingezet. Een mooi voorbeeld hiervan is de toepassing van aluminium in de offshore. Aluminium roest namelijk niet, dit in tegenstelling tot staal, door contact met zoute lucht en zeewater ontstaat er wel een laagje corrosie op aluminium, alleen dit is een beschermlaag en geen beschadiging van het materiaal. Het materiaal beschermt zichzelf als het ware. 

Bewerkingsmachines

Een ander voordeel van aluminium is dat het zo gemakkelijk te bewerken is met de geschikte bewerkingsmachines. Er zijn tal van machines die je kunt aanschaffen voor de bewerking van aluminium. Wanneer je behoefte hebt aan zo’n machine, dan raden we je aan om eens te gaan kijken op tryma.eu. Dit topbedrijf levert verschillende soorten bewerkingsmachines van een hoogwaardige, professionele kwaliteit. Op deze manier zullen je werkprocessen zeer snel verlopen. 

Nadelen van aluminium

De grondstof die nodig is voor aluminium, bauxiet, is relatief eenvoudig te vinden en mede daardoor is het materiaal zeer goed betaalbaar. Er zijn een aantal landen die zich bezighouden met de delving van deze grondstof, onder andere Suriname. Dit klinkt allemaal positief, maar toch zijn er nadelen verbonden met het delven van bauxiet en produceren van aluminium: bij de delving van bauxiet blijven er grote concentraties arcenicum en kwik achter in het milieu. Zo zijn er voorbeelden bekend dat er oranje meren met een hoge concentratie van deze stoffen achterblijven nadat de delving in een baxietmijn ten einde is. Er zijn wel herstelplannen gemaakt en uitgevoerd om deze problemen te herstellen, maar naar verwachting herstel de natuur zich daar nooit helemaal meer (in een redelijk tijdsbestek). 

Daarbij is er een grote hoeveelheid stroom nodig om aluminium te maken. Daar worden stuwdammen voor aangelegd, deze hebben weer grote invloed op de natuur in het gebied. 

De winning en productie hebben een negatieve invloed op de omgeving. Er is nog de nodige innovatie nodig om dergelijke gevolgen te kunnen voorkomen of op te lossen op een ordentelijke wijze. 

Gerelateerde berichten

Techpijler – het online platform dat technici verbindt en kennis verrijkt

In de snel evoluerende wereld van de technische industrie is het cruciaal voor professionals om verbonden te blijven, kennis te delen en vaardigheden...

Lees meer

Bitcoin: wat is dat en wat heb je eraan?

Ben jij ook nieuwsgierig naar de wereld van cryptocurrency? Bitcoin, de pionier onder de digitale valuta’s, neemt je mee op een reis door de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden