Management only

Wat is een assessment en wat heeft het management eraan?

Geplaatst op

Bij een assessment zijn vragenlijsten erg belangrijke tests. Ook zijn interviews en rollenspelen een veel geprezen methode om duidelijk te krijgen hoe een kandidaat in situaties op de werkvloer zou reageren wanneer hij of zij daadwerkelijk de functie zou vervullen. Het zijn assessments die een foute aanstelling kunnen voorkomen. 

Mogelijk opties voor een assessment

In de grond is een assessment een psychologische test. Op deze manier is het mogelijk om een kandidaat door te lichten. Het wordt na een aantal tests duidelijk hoe iemand zou reageren op collega’s of leidinggevenden als hij of zij bijvoorbeeld een taak opgedragen krijgt of feedback ontvangt over zijn werkhouding, etc. Dit zijn dingen die heel belangrijk zijn op de werkvloer. Je kunt kandidaten een essay laten maken over een onderwerp, zo test je naast inzicht in werksituaties tevens de kennis van iemand op een bepaald onderwerp. 

Daarnaast is het rollenspel favoriet. Zo is het mogelijk om een werksituatie na te bootsen. Iemand kan de rol van voorzitter op zich nemen. Je kunt ook zien of iemand de leiding neemt of juist een adviserende rol op zich neemt. 

Het sollicitatiegesprek

De meeste assessments maken gebruik van het interview, oftewel het sollicitatiegesprek. In dit gesprek is het mogelijk om de kandidaat te leren kennen en daarnaast zaken als motivatie en kennis van het bedrijf te peilen. Op deze manier is het vaak snel duidelijk hoe een kandidaat in elkaar zit. Dat is prettig en snel. Zo kan er vlot geschakeld worden en besloten of de kandidaat een proefperiode krijgt of dat een andere kandidaat beter geschikt lijkt te zijn. Het is allemaal geen harde wetenschap, maar meestal weet een getrainde HR-medewerker wel wat voor vlees hij of zij in de kuip heeft.

Gerelateerde berichten

Techpijler – het online platform dat technici verbindt en kennis verrijkt

In de snel evoluerende wereld van de technische industrie is het cruciaal voor professionals om verbonden te blijven, kennis te delen en vaardigheden...

Lees meer

Bitcoin: wat is dat en wat heb je eraan?

Ben jij ook nieuwsgierig naar de wereld van cryptocurrency? Bitcoin, de pionier onder de digitale valuta’s, neemt je mee op een reis door de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden