Management only

Wat is een stichting en hoe richt je er een op?

Geplaatst op

Veel mensen weten niet zo goed wat een stichting is, en weten al helemaal niet hoe ze dit zelf kunnen opzetten. Daarom geven we in deze blog aandacht aan de stichting. Lees wat het is, waarom het handig is en waar je zelf een stichting kunt oprichten.

Wat is een stichting?

Onder een stichting verstaan we verschillende dingen. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van een stichting derdengelden. Een stichting derdengelden is nodig als je geld wilt ontvangen namens een advocaat. Dit is zeer handig voor persoonlijke bedrijven die op punt van faillissement staan bijvoorbeeld. Een stichting is dus een rechtspersoon die een doel nastreeft dat door de stichter is vastgelegd. 

Waarom een stichting?

Een stichting is zelfstandig drager van rechten en verplichtingen en bezit dus een eigen rechtspersoonlijkheid. Zoals veel termen in het juridisch woordenboek, is “rechtspersoonlijkheid” niet vatbaar. In principe is het alleen maar een handtekening op een stuk papier. Echter is deze rechtspersoonlijkheid zeer belangrijk voor bedrijven en ondernemers. Het zorgt ervoor dat je niet persoonlijk aansprakelijk bent, maar de stichting. Het is een van de meest flexibele rechtsvormen die we hebben in Nederland en daarom valt vrijwel elke organisatie op een of andere manier onder een stichting. Denk bijvoorbeeld aan je lokale voetbalvereniging, je jaarclub, de dierenorganisatie, en de investeerder die zijn administratie van aandelen laat vallen onder een stichting. Het enige nadeel van een stichting is dat er geen winstuitkering is. Je kunt de winst dus niet naar jezelf uitkeren. Ook kan een bestuurder van een stichting in principe geen salaris ontvangen. Wel is dit een beetje een grijs gebied.

Stichting oprichten

Zelf een stichting oprichten is moeilijk, tenzij je gebruik maakt van bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn. Neem bijvoorbeeld stichtingoprichten.nl. Zij helpen jou voordelig en snel aan je eigen stichting. Hier vraag je online je stichting aan, zij regelen al de papieren zoals de conceptakte en KvK-formulieren, en vervolgens kun jij genieten van je eigen stichting.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden