Management only

Wat is een vacuüm en hoe maken wij er gebruik van?

Geplaatst op

Eigenlijk is een vacuüm een ruimte zonder materie en zonder druk. Je haalt alle lucht uit een omgeving en sluit het snel genoeg af, zodat er geen lucht meer bij kan. Lucht zorgt voor druk, dus als je alle lucht uit een zak bijvoorbeeld haalt en hem dus vacuüm trekt, creëer je een omgeving met een theoretisch perfecte druk van 0 pascal (Pa). Waarom dat zo interessant is? Omdat we in het dagelijks leven veel gebruik maken van vacuüm verpakkingen en toepassingen. Veel mensen weten dat niet, daarom is het interessant om even kort samen te vatten waar we deze mooie techniek voor gebruiken. 

Wat zijn de toepassingen van vacuüm? 

De meest voorkomende toepassing van de vacuüm techniek vindt je in de supermarkten. We gebruiken vacuüm namelijk veel om etenswaar lang goed te houden. Denk bijvoorbeeld aan de zakken koffie of de potjes met groenten. Door de lucht te ontnemen sterven veel micro-organismen af en wordt voedsel minder snel aangetast. Het eten blijft dus veel langer goed. 

Bij chipszakken werkt het wel even anders. Je spreekt namelijk niet perse van vacuümverpakking. De lucht wordt wel weggehaald, maar wordt vervangen door stikstof. Hierdoor blijft je chips langer goed en krijgt de zak ook een soort airbag, zodat de chips minder snel breekt.  Chips wil je eigenlijk natuurlijk zo intact mogelijk houden.  
 
Maar naast voedingsmiddelen kan het ook interessant zijn om andere spullen vacuüm te verpakken. Je kunt dan denken aan kleding, kussens of dekbedden. Dit doe je dan om ruimte te besparen. Het vacuüm verpakken van kleding gebeurd door mensen die op reis gaan. Veel mensen weten dit niet, maar als je de kleding in vacuumzakken stopt en vacuüm verpakt houd je veel meer ruimte over in je koffer of (rug)tas en kun je dus veel meer kleren mee. Door kleding vacuüm te verpakken bespaar je niet alleen ruimte, maar de kleding is ook beschermt tegen vocht, vuil en ongedierte. En zo kun je de kleding langer netjes houden. Neem een kijkje op vacuumzakken.nl. Hier vind je alle handige vacuümzakken die je nodig kan hebben om thuis kleding of voedsel vacuüm te verpakken. Denk bijvoorbeeld aan vacuumzakken voor op reis, of vacuümzakken voor voedsel of een ingenieus systeem om conservenpotten opnieuw vacuüm te maken bijvoorbeeld. 

Interessante weetjes over vacuüm 

Tot slot nog een aantal interessante weetjes over de kracht van vacuüm. Want er komen gigantische krachten vrij bij het vacuüm verpakken van je kleding of kussens! Vacuüm kan ontzettend krachtig zijn. Zo werd in 1654 al een experiment gehouden (de maagdenburger halve bollen), waarbij twee halve bollen op elkaar werden gezet en vervolgens werd de lucht eruit gehaald. Maar liefst zestien paarden waren niet in staat om de twee bollen los te krijgen. Een interessant verschijnsel dat vacuüm. Als je een vacuümruimte creëert (zoals in een conservenpot) en je zou hier wat veren in laten vallen, dan vallen ze als bakstenen naar beneden. Er is namelijk niets dat ze tegenhoudt. Veel ongedierte hebben zuurstof nodig, door het vacuüm te verpakken voorkom je dat deze ongedierte je voedsel of kleding kunnen aantasten! 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden