Management only

Wat is het verschil tussen plexiglas en polycarbonaat?

Geplaatst op

Lexaan is een van de populairste merknamen voor kunststof plaatmateriaal dat gemaakt is van polycarbonaat. Plexiglas is daarentegen een gemeenschappelijke term voor acryl en heeft net zoals polycarbonaat betrekking op een zeer duurzame kunststofsoort. Beide soorten kunststof worden vaak met elkaar vergelijken omdat ze op het eerste oog niet veel van elkaar verschillen. Beide materialen worden aangeboden als volledig helder plaatmateriaal, waardoor er qua uiterlijk geen verschillen te zien zijn. Qua eigenschappen en toepassingen zijn er echter wel degelijk verschillen tussen beide kunststofsoorten. In dit blog geven we, op basis van verschillende toepassingen, een kort overzicht van de verschillen tussen plexiglas en polycarbonaat. Op die manier zal je beter in staat zijn om een keuze te maken tussen beide plaatmaterialen. 

Plexiglas versus polycarbonaat

Polycarbonaat en plexiglas zijn geschikt voor gebruik in een grote verscheidenheid van toepassingen: sommige zijn gelijkaardig en andere zeer verschillend. Zo heeft plexiglas de voorkeur wanneer er lichtgewichtmateriaal nodig is of wanneer een specifieke grootte of een vorm wordt vereist. Plexiglas is namelijk relatief makkelijk te bewerken, waardoor je gemakkelijk vrije vormen kunt creëren. Polycarbonaat is daarentegen lastiger te bewerken.  Het polycarbonaat heeft de voorkeur wanneer het gaat om weerbaarheid en schokbestendigheid of wanneer het materiaal aan hoge hitte zou kunnen worden blootgesteld. Bij elk materiaal zijn speciale kwaliteiten beschikbaar om kenmerken te verbeteren die anders misschien ontbreken, zoals krasbestendigheid of uv-bestendigheid.

Toepassingen polycarbonaat

In vergelijking met plexiglas is polycarbonaat een stuk weerbaarder, waardoor het vaak de voorkeur krijgt bij onder andere de volgende toepassingen:

·      Kogelwerend materiaal voor vensters en deuren

·      Windschermen en bescherming in diverse voertuigen

·      Beschermend materiaal in sportuitrustingen

·      Machinekappen

·      Afschermingen in industriële omgevingen waar hitte of chemicaliën aanwezig zijn

·      Overige vandalisme of inbraakgevoelige omgevingen

Plexiglas toepassingen

Plexiglas is in tegenstelling tot polycarbonaat een stuk makkelijker te bewerken, waardoor dit plaatmateriaal in meer toepassingen als glasvervanger wordt gebruikt. Onder andere bij:

·      Glasvervanger in vitrinis

·      Reclameverlichting

·      Stofkappen

·      Spatschermen en geluidsschermen

·      Baklijsten 

Gerelateerde berichten

Techpijler – het online platform dat technici verbindt en kennis verrijkt

In de snel evoluerende wereld van de technische industrie is het cruciaal voor professionals om verbonden te blijven, kennis te delen en vaardigheden...

Lees meer

Bitcoin: wat is dat en wat heb je eraan?

Ben jij ook nieuwsgierig naar de wereld van cryptocurrency? Bitcoin, de pionier onder de digitale valuta’s, neemt je mee op een reis door de...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden